Prejsť na hlavný obsah

Všetko, čo potrebuješ vedieť
Sprievodca praním bielizne

Všetko, čo potrebuješ vedieť Sprievodca praním bielizne
Sprievodca praním bielizne335

Poďme sa porozprávať o niečom, o čom mnohí z nás často nehovoria – ako sa správne starať o svoju spodnú bielizeň tak, aby vydržala čo najdlhšie. Áno, bielizeň si vo všeobecnosti vyžaduje osobitnú pozornosť a existujú špecifické spôsoby, ako ju môžeš vyprať tak, aby bola úplne čistá a zároveň aby sa predĺžila jej životnosť.

Trieď svoju bielizeň tým správnym spôsobom

Nájdi si čas na roztriedenie svojho spodného prádla a oddeľ ho od ostatného oblečenia, ktoré plánuješ prať, pretože niektoré kúsky je potrebné prať pri rozličných teplotách. Následne roztrieď spodnú bielizeň podľa farieb: tmavá pôjde s tmavou, farebná s farebnou a biele kúsky s bielymi.

Všetko, čo potrebuješ vedieť Sprievodca praním bielizne

Vyber si čistiaci prostriedok šetrný k bielizni

Zvoľ si prací prostriedok, ktorý je označený ako jemný alebo šetrný a bez vysokého množstva chemikálií – to pomôže nielen tvojmu spodnému prádlu, ale aj tvojej pokožke. Takéto prostriedky zvyčajne neobsahujú silné chemické látky, ako sú bielidlá, fosfáty alebo enzýmy, ktoré môžu poškodiť niektoré textílie, ale sú naopak šetrné a výsledok s nimi je rovnako skvelý.

Všetko, čo potrebuješ vedieť Sprievodca praním bielizne

Vyber si správnu teplotu

Počas prania pri vyšších teplotách sa oveľa lepšie ničia baktérie a choroboplodné zárodky, preto ti odporúčame prať bielizeň pri 60°C. Ak je tvoja spodná bielizeň vyrobená z jemnej tkaniny, zvoľ si teplotu 40°C.

Všetko, čo potrebuješ vedieť Sprievodca praním bielizne

Ďalšie tipy a triky

Pred praním ti odporúčame skontrolovať štítok s informáciami ohľadom starostlivosti o materiál daného kúsku. Pri starostlivosti o škvrny radšej siahni po gélovom odstraňovači škvŕn, pretože veľmi účinne absorbuje a zároveň je šetrnejší. Na škvrnu nanes vopred špeciálny odstraňovač škvŕn a potom pridaj kúsok do práčky s ostatnými. Spodnú bielizeň je lepšie sušiť na čerstvom vzduchu namiesto sušičky, aby si zachovala svoj tvar, farbu a pružnosť. Ďalšou výhodou je, že je to prospeje nielen našej planéte, ale aj tvojmu účtu za elektrinu.