Prejsť na hlavný obsah

Udržateľnosť produktov

Milujeme módu. No milujeme aj našu planétu.
Ako prezentujeme udržateľnosť v našom obchode
Pri všetkých našich rozhodnutiach sa snažíme zohľadniť faktory udržateľnosti. Naším cieľom je umožniť to isté našim zákazníkom. Pre nás to znamená umožniť zákazníkom robiť informované rozhodnutia o svojich nákupoch, a to začlenením do rozhodovania environmentálne a sociálne dopady produktov.

Hodláme naďalej spolupracovať s našimi partnermi na zvyšovaní transparentnosti a kvality dát a zároveň meniť náš sortiment tak, aby sme zákazníkom ponúkali viac produktov so zameraním na udržateľnosť.

Žiadny produkt nie je stopercentne udržateľný. Sme však presvedčení, že mnohé výrobky sú v porovnaní so svojimi konvenčnými náprotivkami preferovanou voľbou. Naším cieľom je zvýšiť povedomie o tejto skutočnosti prostredníctvom komunikácie o udržateľnosti v obchode.

Naším cieľom je neustále sa vyvíjať a učiť sa na základe získaných poznatkov, skúseností, spätnej väzby od zákazníkov a z odboru. Udržateľnosť vnímame ako nepretržitú cestu a chceme na nej sprevádzať aj našich zákazníkov. Pridaj sa teda k nám na tejto ceste!
Naše symboly udržateľnosti na úrovni produktu
Naše symboly udržateľnosti sú zoskupením noriem, licencií a certifikátov tretích strán týkajúcich sa materiálov, výroby alebo sociálnych noriem výrobku v celom dodávateľskom reťazci. Výrobky označené jedným z našich symbolov udržateľnosti spĺňajú aspoň jednu z našich požiadaviek v podobe licencie alebo certifikátu tretej strany na materiál alebo na úroveň značky. Ak chcú značky uvádzať detaily o udržateľnosti, musia poskytnúť informácie o udržateľnosti svojich výrobkov a tiež byť schopné ich preukázať.
Organický materiál
Výrobky s týmto označením sú vyrobené z ekologických materiálov. Ekologické poľnohospodárstvo znižuje spotrebu vody a zakazuje genetické modifikácie, chemické hnojivá a pesticídy. Cieľom je tu zachovať úrodnosť pôdy a biodiverzitu.
Recyklovaný materiál
Produkty označené touto značkou sú vyrobené z recyklovaných materiálov a sú vytvorené opätovným použitím materiálov, ktoré vznikli pred alebo po svojej spotrebe. Používanie recyklovaných materiálov vo výrobkoch znižuje množstvo vstupných surovín a s tým súvisiaci odpad, energia a voda pri výrobe materiálov.
Vylepšené výrobné postupy
Produkty s týmto označením boli vyrobené s cieľom znížiť dopady výroby na životné prostredie a spoločnosť. To môže zahŕňať opatrenia, ako sú postupy šetriace prírodné zdroje, zodpovedné používanie chemických látok a zlepšenie pracovných podmienok pri spracovaní materiálov.
Zo zodpovedného chovu zvierat
Produkty s týmto označením obsahujú materiály živočíšneho pôvodu, ktoré boli získané zodpovednejším spôsobom. Pri získavaní surovín sa kladie dôraz na etické zaobchádzanie so zvieratami, a to pred, počas aj po získaní materiálu.
Zo zodpovedných zdrojov
Produkty s týmto označením obsahujú materiály rastlinného pôvodu, ktoré sa získavajú postupmi s menším dopadom na životné prostredie a spoločnosť. Zachovanie biodiverzity je základom ekologických a sociálnych postupov, ako je regeneratívne poľnohospodárstvo a zodpovedné lesníctvo.
Vyrobené pre cirkularitu
Produkty s týmto označením boli vytvorené s ohľadom na princípy cirkulácie, ktoré sú základom ich dizajnu, a to vo všetkých fázach životného cyklu produktu. Cieľom procesov cirkulácie je uzavrieť cyklus tým, že sa zamedzí zmesiam materiálov a (opätovne) sa použijú trvanlivé, obnoviteľné alebo recyklované materiály, čím sa zníži množstvo odpadu a potreba nových zdrojov.
Inovatívny materiál
Produkty s týmto označením sú vyrobené z inovatívnych materiálov. Ide o rastlinné alternatívy k živočíšnym alebo syntetickým materiálom, ktoré môžu byť vyrobené z rastlín, ovocia alebo zeleniny.
Progresívne sociálne opatrenia
Produkty s týmto označením boli vyrobené v súlade s pokrokovými sociálnymi postupmi. Tie môžu zahŕňať zásady, ako sú lepšie pracovné podmienky, spravodlivé mzdy a rovnosť žien a mužov vo všetkých fázach životného cyklu produktu.
Kategória udržateľnosti
Preskúmaj našu kategóriu o udržateľnosti a nájdi inšpiráciu na nové outfity a štýly.
Štandardy a licencie, ktoré stoja za týmito symbolmi
Naše symboly udržateľnosti sú založené na certifikáciách, licenciách a štandardoch tretích strán na úrovni materiálov alebo značky. Nasledujúce symboly sme zoskupili, aby sme ti pri prehľadávaní v našom obchode uľahčili orientáciu v aspektoch udržateľnosti.
Okrem našich symbolov udržateľnosti, ktoré združujú rôzne materiály a certifikácie, zverejňujeme aj nasledujúce certifikácie značiek tretích strán.
Global Organic Textile Standard - GOTS Organic
Global Organic Textile Standard (GOTS) je celosvetovo uznávaný štandard na spracovanie textílií vyrobených z ekologických vlákien. V rámci procesu certifikácie sa kontroluje celý výrobný reťazec z hľadiska dodržiavania požiadaviek na ekologicky a sociálne zodpovednú výrobu. Textilné výrobky, ktoré obsahujú minimálne 95% organických vlákien, môžu niesť označenie "GOTS organic".
Global Organic Textile Standard - GOTS z ekologických materiálov
Global Organic Textile Standard (GOTS) je celosvetovo uznávaný štandard spracovania textílií z biologicky vyrobených prírodných vlákien. V rámci procesu certifikácie sa kontroluje celý výrobný reťazec z hľadiska dodržiavania požiadaviek na ekologicky a sociálne zodpovednú výrobu. Textilné výrobky, ktoré obsahujú minimálne 70% organických vlákien, môžu niesť označenie "vyrobené z ekologických materiálov".
Organic Content Standard - OCS 100
Organic Content Standard (OCS) 100 označuje textilné výrobky, ktoré preukázateľne obsahujú najmenej 95 % certifikovaného organického materiálu. Na základe kontroly a spätnej vysledovateľnosti v rámci celého hodnotového reťazca je možné transparentne a nezávisle vyhodnotiť a overiť podiel bio vláken vo výrobku.
Organic Content Standard - OCS Blended
Organic Content Standard blended (OCS blended) označuje hotové textilné produkty, v ktorých bolo preukázateľne použitých najmenej 5% certifikovaného organického materiálu. Kontrola spätnej sledovateľnosti naprieč celým hodnotovým reťazcom zaručuje transparentné a nezávislé hodnotenie a overenie podielu organických vlákien v danom výrobku.
Global Recycled Standard (GRS)
Global Recycled Standard (GRS) umožňuje označovať produkty, ktoré sú preukázateľne vyrobené z najmenej 50% z certifikovaného recyklovaného obsahu. Cieľom GRS je zvýšiť používanie recyklovaných materiálov a znížiť negatívne dopady výroby zo sociálneho, environmentálneho a chemického hľadiska. Zároveň má byť v celom dodávateľskom reťazci podporovaná ekologicky šetrná a sociálne zodpovedná recyklácia.
Leather Working Group (LWG)
Leather Working Group (LWG) je medzinárodná nezisková členská organizácia združujúca viac ako 1600 subjektov z kožiarskeho priemyslu. LWG certifikuje garbiarne na základe kritérií, ako je spotreba vody a energie, nakladanie s chemickými látkami, odpadmi a odpadovými vodami. Kúpou tohto výrobku podporíš LWG certifikované garbiarne.
Bolo zobrazených 6 z 15 certifikátov
bluesign® PRODUCT
leather Working Group (LWG) je medzinárodná nezisková členská organizácia združujúca viac ako 1600 subjektov z kožiarskeho priemyslu. LWG certifikuje garbiarne na základe kritérií, ako je spotreba vody a energie, nakladanie s chemickými látkami, odpadmi a odpadovými vodami. Kúpou tohto výrobku podporíš LWG certifikované garbiarne.
Responsible Down Standard (RDS)
Responsible Down Standard (RDS) je prísny štandard, ktorý zaručuje sledovateľnosť výrobkov z peria a páperia v celom ich dodávateľskom reťazci. Norma RDS stanovuje prísne zásady, ktoré zaisťujú dodržiavanie dobrých životných podmienok zvierat, tj pokiaľ ide o kvalitu krmiva a vody, ustajnenie, hustotu osadenia a prístup von, zdravie zvierat a hygienu. Podľa RDS je tiež zakázaný nútený výkrm a šklbanie zvierat zaživa.
Responsible Mohair Standard (RMS)
Responsible Mohair Standard (RMS) je dobrovoľný štandard zameraný na sledovateľnosť, dobré životné podmienky zvierat a environmentálnu zodpovednosť v rámci dodávateľského reťazca mohéru. Norma RMS zaisťuje dodržiavanie piatich slobôd dobrých životných podmienok zvierat a pevný reťazec kontroly v rámci dodávateľského reťazca.
Responsible Wool Standard (RWS)
Responsible Wool Standard je jednou z hlavných noriem na ochranu zvierat v oblasti vlnených produktov a zaručuje zodpovedný chov oviec. Toto označenie sa zaoberá dobrými životnými podmienkami zvierat (napr. zákazom mulesingu), udržateľným hospodárením s pôdou a jej ochranou a úplnou transparentnosťou dodávateľského reťazca s integrovaným systémom sledovateľnosti.
Cradle to Cradle Certified​® (strieborný stupeň)
Prostredníctvom produktového programu Cradle to Cradle Certified® stanovuje inštitút globálny štandard pre bezpečné, recyklovateľné a zodpovedne vyrábané výrobky. Cradle to Cradle Certified® pokrýva celý hodnotový reťazec a zaisťuje pozitívny dopad výrobkov na ľudí aj planétu. Tento produkt splnil vo všetkých štandardných kategóriách minimálne požiadavky na striebornú úroveň.
Cradle to Cradle Certified​​® (zlatý stupeň)
Prostredníctvom produktového štandardu Cradle to Cradle Certified® stanovuje inštitút globálny štandard pre bezpečné, recyklovateľné a zodpovedne vyrábané produkty. Cradle to Cradle Certified® pokrýva celý hodnotový reťazec a zaisťuje pozitívny dopad výrobkov na ľudí aj planétu. Tento produkt splnil minimálne zlatú úroveň požiadaviek vo všetkých kategóriách štandardu.
LENZING™ ECOVERO™
Vlákna LENZING™ ECOVERO™ sú vyrobené z dreva, prírodnej a obnoviteľnej suroviny, ktorá sa starostlivo získava zo zodpovedne obhospodarovaných lesov. Prirodzene vyťažené drevo je starostlivo vyvážené s mierou rastu lesov, aby sa zabezpečila trvalá dostupnosť tejto cennej suroviny. LENZING™ a ECOVERO™ sú ochranné známky spoločnosti Lenzing AG. Viac informácií na: https://www. ecovero. com/
TENCEL™ Lyocell
Vlákna TENCEL™ Lyocell a Modal sú vyrobené z dreva, prírodnej a obnoviteľnej suroviny, ktorá sa starostlivo získava zo zodpovedne obhospodarovaných lesov. Prirodzene vyťažené drevo je starostlivo vyvážené s mierou rastu lesov, aby sa zabezpečila trvalá dostupnosť tejto cennej suroviny. TENCEL™ je ochranná známka spoločnosti Lenzing AG. Viac informácií na: https://www. tencel. com/
TENCEL™ Modal
Vlákna TENCEL™ Lyocell a Modal sú vyrobené z dreva, prírodnej a obnoviteľnej suroviny, ktorá sa starostlivo získava zo zodpovedne obhospodarovaných lesov. Prirodzene vyťažené drevo je starostlivo vyvážené s mierou rastu lesov, aby sa zabezpečila trvalá dostupnosť tejto cennej suroviny. TENCEL™ je ochranná známka spoločnosti Lenzing AG. Viac informácií na: https://www. tencel. com/
Bolo zobrazených 15 z 15 certifikátov
Orientuj sa pri nakupovaní našimi symbolmi udržateľnosti
V celom obchode si môžeš všimnúť prítomnosť našich symbolov. Ich pochopenie ti uľahčí orientáciu a používanie našich funkcií udržateľnosti. Tu sa dozvieš, ako ich využiť na uvedomelejšie nakupovanie na ABOUT YOU.
Preskúmaj našu kategóriu o udržateľnosti a nájdi svoju inšpiráciu.
Použi naše filtre na výber produktov s tebou preferovaným zameraním na udržateľnosť.
Kliknutím na symbol pri nakupovaní sa zobrazia informácie o udržateľnosti produktu.
Ďalšie informácie o materiáli, výrobe a certifikáciách produktu nájdeš v sekcii udržateľnosti na stránke s podrobnosťami o výrobku.
Ako sa starať o svoje oblečenie
Informované rozhodovanie môže presahovať rámec toho, čo pridať do svojho nákupného košíka. Preskúmaj našu sekciu "Miluj svoj šatník" a zisti, ako sa o svoje oblečenie správne starať alebo ako ho premeniť na niečo úplne nové, vďaka čomu predĺžiš jeho životnosť aj váš spoločný čas. Tak poďme na to?
Chceš sa o našich aktivitách dozvedieť viac?